Pure Organic Tastes
Vraag en Antwoord

1. Het product klontert, als ik deze in water oplos!

Helaas lost het product jammakers niet zo makkelijk op in koud water als bloem of maïzena.
Wij adviseren om het geleerpoeder op te lossen in diksap, van appel of andere
fruitsoorten. Door het hoge gehalte aan vruchtsuiker zou het eenvoudig op moeten lossen.
 
2. Kan ik in plaats van Diksap ook andere zoetmiddelen gebruiken? 
Je kan honing, fructose of een zoetstof bestemd voor suikerarm of energiebeperkt dieet gebruiken. Stem de hoeveelheid af op eigen smaak of dieet.
 
3. Hoelang moet ik de jam laten koken?
Nadat je het fruit aan de kook hebt gebracht roer je de opgeloste jammakers er doorheen, breng je de massa weer aan de kook en laat je deze gedurende een minuut doorkoken, daarna gelijk in de schone glazen potten gieten.
 
4. Wat is het verschil tussen Marmello jammakers voor jam zonder suiker en Marmello jammakers voor jam met weinig suiker?
Marmello jammakers voor jam zonder suiker is geschikt voor het maken van jam zonder toevoeging van suiker. Je kan jam maken met iedere suikervervanger of van alleen de vruchten.
Marmello jammakers voor jam met weinig suiker is geschikt voor het maken van jam met weinig suiker. Je kan, indien gewenst, naar eigen smaak van 50 tot maximaal 800 gram suiker toevoegen. Maar je kan ook jam maken van alleen de vruchten, zeker als ze heerlijk zoet zijn.
 
5. De jam wordt niet dik?
Dit kan gebeuren! De verhouding sap uit de vruchten en de hoeveelheid jammakers klopt dan niet! Je kan de vruchtenmassa gedurende een minuut weer opkoken en wat extra geleermiddel, opgelost in diksap, toevoegen! Zit de jam al in de potten, afgekoeld en wel, dan kan je deze toch weer in de pan doen en aan de kook brengen, extra opgeloste jammakers toevoegen en weer 1 minuut door laten koken.
Voordat je de schone potten weer vult, is het verstandig om een druppeltje jam op een schoteltje te laten vallen. Dit geleert snel door afkoeling en zo kan je zien of de jam dik genoeg is. Zo niet, dan herhaal je de procedure nogmaals.
 
6. Kan jam maken zonder suiker eigenlijk wel?
Met Marmello jammakers voor jam zonder suiker kan dit heel goed! Suiker werkt conserverend. Om jam met een laag suikergehalte te kunnen bewaren wordt vaak een conserveermiddel toegevoegd. Jammakers bevat geen conserveermiddel!
Een makkelijke methode om jam houdbaar te maken is het omkeren van de potten direct na het vullen. Daarvoor moeten de potten tot de rand gevuld worden met jam en worden afgesloten met twist-off deksels. Door het omkeren wordt het restje lucht in de pot door de hete jam geleid en wordt bederf voorkomen.
 
7. Waardoor kan bederf van jam optreden?
Bederf treedt meestal op doordat:
- het fruit bij de verwerking niet goed schoon is. Vaak wordt het mooiste fruit opgegeten en van het gekwetste fruit jam gemaakt, terwijl je juist het mooiste fruit beter kunt bewaren!
- de potten niet goed gereinigd zijn (met soda – deksels uitkoken)
- de deksels niet goed meer afsluiten door beschadiging of het verkeerde type deksel, kunststof is ongeschikt, sluit nl. niet luchtdicht af!
 
8. Hoelang is de jam gemaakt met Marmello jammakers houdbaar?
Mits klaargemaakt onder de juiste condities (onbeschadigd fruit, goede deksels, potten omkeren na vullen, zie ook vraag 7) is de jam, ongeopend, zeker 1 tot 2 jaar houdbaar.
Na opening nog zeker 2 à 3 weken houdbaar mits bewaard in de koelkast en de jam met schoon bestek uit de pot wordt gehaald.
Dit geldt voor jam gemaakt met Marmello jammakers voor jam zonder suiker. Bij gebruik van Marmello jammakers voor jam met weinig suiker, waar je zelf nog extra suiker aan hebt toegevoegd, zal de houdbaarheid wat langer zijn door de conserverende werking van suiker.

Een andere manier om de houdbaarheid te verlengen is pasteuriseren. Dit kan je in de oven doen. Zet de potten jam in een oven op een temperatuur iets boven de 100ºC en laat de jam 10 minuten pasteuriseren vanaf het moment dat er bellen opstijgen in het glas. Een kopje water in de oven voorkomt het uitdrogen van de deksels.
 
9. Waarom twist-off deksels?
Voor het afsluiten van de potten hebben twist-off deksels de plaats ingenomen van cellofaan en paraffine. Deze metalen schroefdeksels sluiten de pot luchtdicht af door een kunststof rand in de binnenzijde. Een voorraadje glazen potten is zo verzameld. Veel levensmiddelen worden erin verpakt!
Door twist-off deksels voor gebruik in kokendheet water te leggen, wordt de kunststof rand weer zacht en veerkrachtig. Bij het aandraaien wordt de rand iets ingedrukt op de glasrand en sluit weer perfect af. Na meermalig gebruik verdwijnt de veerkracht van het kunststof , daarom is het aan te raden de deksels regelmatig te vervangen.
 
10. Zijn de Marmello jammakers glutenvrij?
Onze Marmello jammakers zijn glutenvrij.
De pectine komt van citrusvruchten: limoen, citroen, sinaasappel en grapefruit.
Verdere ingrediënten zijn: natuurlijk citroenzuur, fructose gemaakt van zetmeel van aardappel of maïs en bij Marmello jammakers voor jam met weinig suiker nog wat fijne suiker.
 
11. Hoeveelheid koolhydraten bevatten de jammakers?
Marmello jammakers voor jam zonder suiker heeft 30 gram koolhydraten per 100 gram product. Omgerekend naar een zakje van 15 gram, is dit 4,5 gram. Per pot jam is dit 1,5 gram. Let wel, dit slaat alleen op het product jammakers, want het fruit levert ook nog koolhydraten!
In Marmello jammakers voor jam met weinig suiker zitten iets meer koolhydraten, omdat hieraan extra suiker is toegevoegd. Per zakje van 25 gram is dit 17,5 gram, omgerekend naar een pot is dit 6 gram koolhydraten.
 
12. Is Marmello jammakers voor jam zonder suiker geschikt voor diabetici?
Marmello jammakers voor jam zonder suiker past in een suikerbeperkt dieet, het is te gebruiken met alle soorten suikervervangers. Het is niet speciaal gemaakt voor diabetici, maar een groot deel van deze mensen kan jam, gemaakt met Marmello jammakers voor jam zonder suiker, inpassen in het eetpatroon. Voor een ander deel van deze mensen is dit niet geschikt!
Het is aan jezelf om de geschiktheid te bepalen!
Marmello jammakers voor jam zonder suiker bestaat uit: pectine van citrusvruchten, fructose en natuurlijk citroenzuur.
Marmello jammakers voor jam met weinig suiker  bestaat uit: pectine van citrusvruchten, suiker en natuurlijk citroenzuur.


 

Recepten

Voor meer informatie over onze recepten, klik hier.

Kids

Regenachtige dag en niks te doen? Maak eens samen met je vriendjes lekkere en gezonde snoepjes met Agar agar. Of maak voor opa en oma een pot fruitige jam.